Het doorbreken van patronen met RTT

Niets menselijks is ons vreemd. Gebreken hebben we allemaal en we kunnen ze meestal ook prima benoemen; verslaafd zijn aan aandacht, roken, alcohol, eten, op de verkeerde persoon vallen, faalangstig zijn, je anders voordoen dan je bent, agressief uit de hoek komen en ga zo maar door. Vaak zijn het patronen waar we, meestal zonder blijvend resultaat, vanaf proberen te komen, omdat we weten dat ze ons op de lange termijn geen rust en voldoening brengen. Maar als we dat weten, hoe komt het dan dat die patronen zo ontzettend hardnekkig zijn? Waarom lukt het maar niet om het anders te doen? Wat is dat obstakel waar we steeds maar weer tegenaan lopen? Het antwoord is niet zo makkelijk te vinden want onszelf confronteren met de moeilijke dingen in ons leven, doen we van nature liever niet. Totdat je op een punt komt dat ook deze partner bij je dreigt weg te gaan, je voor de zoveelste keer ruzie hebt met je baas, of misschien ligt het wat subtieler en is je gevoel van onbehagen niet meer weg te poetsen met nieuwe schoenen of nog een vakantie. Je beseft eindelijk dat het niet de omstandigheden zijn die moeten veranderen, maar dat JIJ degene bent die het obstakel is!

Breek uit jouw vaste patroon

Positieve en negatieve patronen

Die eindeloze gedragspatronen waar we steeds in rondcirkelen, bepalen vanuit ons onderbewustzijn hoe we ons gedragen en daarmee hoe ons leven eruit ziet. De positieve patronen merken we nauwelijks op omdat we er geen last van hebben. Meestal zien we ze pas als iemand anders ze benoemt; wat voor een ander bewonderenswaardig kan zijn, vinden we zelf volstrekt normaal. Maar de negatieve conditioneringen hebben vaak een enorme impact op ons leven. Ze hebben veel weg van een verslaving want ze zijn de oorzaak van ons lijden maar zijn tegelijkertijd zo vertrouwd dat ze ook de oplossing lijken. Hebben we stress? Nemen we toch een sigaret of nog een koekje, kopen we iets wat we niet nodig hebben of schreeuwen we in de auto tegen die eikel die veel te langzaam voor ons rijdt. We zijn zo diep met onze patronen verbonden dat we hebben geaccepteerd dat ze een deel van ons zijn.

Belemmerende overtuigingen

Meestal ontstaat zo’n patroon naar aanleiding van een gebeurtenis in onze jeugd waar we, onbewust, een overtuiging aan koppelen. Bijvoorbeeld tijdens de gymles in groep 5 waar een klasgenootje zegt dat ze je niet kiest voor haar team omdat je rent als een olifant. Wauw, die komt binnen, die doet pijn! Je voelt je buitengesloten en je schaamt je enorm. Dan kan bijvoorbeeld de belemmerende overtuiging ‘ik ben anders’ of ‘ik ben niet goed genoeg’ in je onderbewustzijn ontstaan. Onbewust blijf je die overtuiging ook in allerlei andere situaties in je leven toepassen. Het brein leert door herhaling dus daarmee creëer je een patroon. We noemen de oorsprong van dit patroon dus een belemmerende overtuiging omdat het je ervan gaat weerhouden om helemaal jezelf te zijn. Je gaat allerlei ander gedrag vertonen om er toch bij te horen of te bewijzen dat je wél goed genoeg bent, zoals pleasen, jezelf naar beneden halen, extreem lijnen of keihard studeren. Maar dat is doodvermoeiend en niet wie jij van binnen bent.

Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf?

Als je het patroon wilt doorbreken, is het belangrijk om te ontdekken waar, wanneer en hoe het is ontstaan. Wat is die belemmerende overtuiging en hoe is hij ontstaan? En wat heeft hij te maken met het gedrag wat je nu vertoont en de symptomen die je nu ervaart? Je had waarschijnlijk nooit kunnen vermoeden dat de oorzaak ligt bij de gymles waar een klasgenootje zomaar iets riep. Ze was 7 jaar oud en zich totaal niet bewust van de mogelijke gevolgen. Maar jij had er pijn van en hebt het toen voor waar aangenomen. Nu kun je zien dat het niks zegt over wie je werkelijk bent. Met RTT krijg je deze antwoorden. Je kunt de negatieve lading van de overtuiging loslaten. Hierdoor hoef je geen energie meer te steken in het aan anderen bewijzen dat je anders bent om te voorkomen dat je weer wordt afgewezen of in het bewijzen dat je wél goed genoeg bent door bijvoorbeeld nog beter je best te doen. Dan komt al die energie vrij voor andere dingen, leuke dingen!

Volgend bericht
Wat is Hypnotherapie

First you make your beliefs and then your beliefs make you.

Ben jij klaar voor verandering?

What they say
Na mijn RTT sessies is het woord dat blijft hangen “Verwondering”. Ik ben nog steeds verwonderd hoe het werkt, wat het doet en het effect wat het heeft. Dat is iets wat ik iedereen gun. Laat jij je ook, onder begeleiding van Justine, verwonderen. Het is meer dan de moeite waard.
Justine did a remarkable job when getting into the root cause of my fears that held me back from expressing my artistic  and creative skills.  She professionally guided me through the process of forgiving and letting go of all these old beliefs that stopped me from pursuing my creativity in singing and painting. She gave me tools to enhance the latter, and now I am no longer afraid to show the world how talented and passionate I am when doing what I love doing. There is an ancient saying ” When the student is ready to evolve on his /her life path, the teacher appears”. So did Justine, who appeared in my life to show me the way and guide me through it. I am grateful for her dedication and her professionalism.